Tips en informatie

Prachtige natuur en gastvrije mensen. Cambodja is een betoverend land waar tradities diep geworteld zijn in het dagelijks leven. Veel dingen zullen je totaal ontgaan, terwijl je met andere zaken direct na aankomst in Cambodja te maken krijgt.

In dit overzicht vind je belangrijke feiten, leuke wetenswaardigheden en handige tips die van pas kunnen komen tijdens je bezoek aan Cambodja.

Heb je een visum nodig voor Cambodja?

Ja, en dat is in Cambodja veel eenvoudiger dan in veel andere landen. Je kunt een visum online aanvragen of bij de grens (on-arrival). Meer over het aanvragen van een visum, lees je in dit artikel.

Een SIM-kaart voor Cambodja is eenvoudig te verkrijgen

Metfone is een van de betere aanbieders van mobiele data. Vooral als je van plan bent om je ook buiten de grotere steden te begeven. Een simkaart kost ongeveer 5 dollar, maar op het vliegveld betaal je vaak twee of drie keer meer, Informatie over datapakketten, vind je op de website van Metfone.

Het is goedkoop

In de toeristische gebieden liggen de prijzen vaak wat hoger, maar daarbuiten zul je meestal gewoon de lokale prijs voor producten betalen. En dat is heel goed te doen. Vooral in Siem Reap en Sihanoukville doen budgetreizigers er verstandig aan om net buiten de toeristische zone te eten, drinken en overnachten.

Welke taal wordt er gesproken?

Erg leuk om wat woordjes te leren natuurlijk, maar pas wel op.  Het Khmer dat in Cambodja wordt gesproken is een lastig taaltje en een woord of klank verkeerd uitspreken kan tot vervelende en beschamende situatie leiden. Bepaalde klanken komen in het Nederlands niet voor en zijn voor ons erg lastig uit te spreken.

Het gemiddelde salaris ligt rond de 150 euro

Sommigen iets meer, anderen iets minder. Ter indicatie: Gezinnen in de armere buurten in de stad, betalen rond de 30 dollar huur per maand. Niet vreemd dus, dat vaak het hele gezin meehelpt om rond te komen. In veel gevallen betekent dit dat ook de kinderen (soms zo jong als 5-6 jaar) een baantje hebben.

Weeskinderen zijn niet altijd kinderen zonder ouders

In Cambodja worden kinderen met één levende ouder ook weeskinderen genoemd. Daarnaast vallen ook kinderen waarvoor de ouders niet in staat zijn om te voorzien in het levensonderhoud, weeskinderen genoemd. Deze kinderen leven op straat of komen terecht in (illegale) weeshuizen.

 Trap niet in de melk scam

Ee dame met baby in de arm vraagt je niet om geld, maar om baby-melk voor haar te kopen. Ze neemt je mee naar een winkel, waar jij de (naar Cambodjaanse begrippen) dure baby-melk afrekent. Zodra je uit het zicht bent, stapt moeder de winkel in en ruilt ze de baby-melk om tegen geld. de verkoper mag een klein deel van de opbrengst houden.

Je mag met verschillende valuta betalen

De lokale valuta is de Cambodjaanse Riel, maar ook de dollar en de Thaise Bath worden als betaalmiddel geaccepteerd. Zelfs een combinatie van valuta is niet ongewoon. Je mag dus zelf bepalen in welke valuta je afrekent. Wil je zeker weten dat je direct na aankomst in Cambodja een taxi of een hostel kunt betalen? Bestel dan voor je vertrek al Dollars of Bath bij het GWK

Alleen ‘mooi’ geld wordt geaccepteerd

Je kunt dan wel in drie verschillende valuta betalen, maar alleen als het briefgeld niet gekreukeld, gescheurd of beschreven is. In Cambodja hebben ondernemers niet de mogelijkheid om verouderde of beschadigde bankbiljetten in te wisselen bij een bank. Men zal beschadigde of beschreven biljetten daarom pertinent weigeren.

Bij elke slok wordt er geproost

Cambodjaanse mannen drinken bier als water! Wordt er in groepsverband gedronken, dan is het een goed gebruik dat men met het hele gezelschap tegelijk een slok neemt. Hierbij wordt steeds met elkaar geproost. Is het blik of gas bier leeg, dan zal er onherroepelijk een nieuwe lading worden gepresenteerd. Nee zeggen is not-done, dus wie rustig wil drinken, neemt hééééle kleine slokjes.

Finflix-Design-Jon

Een zak lege flessen levert 1000 riel op

In de grotere steden zul je regelmatig kinderen op blote voeten tegenkomen die lege flessen aan het verzamelen zijn. Een goed gevulde zak met lege flessen levert rond de 1000 riel op, wat gelijk is aan 0,25 dollar.

In Phnom Penh is bag-snatching schering en inslag

lopend op straat of bij vervoer van A naar B dienen voroal de dames goed op hun tasje en mobiele telefoons te letten. Tasjesdieven zijn vooral in Phnom Penh zeer actief en regelmatig worden er telefoons uit de handen van fotograferende of filmende toeristen gegrist.

In de periode voor het Khmer Nieuwsjaar (maart-april) is het extra opletten. Doordat Cambodjanen dan meer geld nodig hebben voor de traditionele feestvieringen, is er in deze periode elk jaar een piek in het aantal berovingen te zien.

Siem Reap is echt superveilig

In tegenstelling tot Phnom Penh, is het toeristenplaatsje Siem Reap bekend om haar relaxte en uitermate veilige sfeer. Zelfs als dame kun je hier om 4 uur in de nacht zonder problemen alleen de straat op. Ook berovingen, inbraken of andere criminaliteit komt in Siem Reap vrijwel niet voor. Best uniek voor een stad waar jaarlijks meer dan 3 miljoen toeristen uit alle hoeken van de wereld langskomen.

Muskieten vreten het vel van je botten

In de vroege ochtend en bij zonsondergang gaan de muskietenlegers op oorlogspad. Zorg ervoor dat je altijd een of andere bescherming bij je hebt en hou vooral in de ochtend en namiddag rekening met deze vervelende en gevaarlijke diertjes. 

Straatkinderen zijn zelden straatkinderen

Ze zien er wellicht uit als straatkinderen, maar veel kinderen die eruit zien alsof ze weken niet gewassen zijn hebben gewoon ergens een huis, familie en gaan soms ook gewoon naar school.  Kinderen worden vaak in toeristische gebieden ‘gebruikt’ om medeleiden op te wekken bij de (vaak) nietsvermoedende toeristen.

Het komt ook voor dat deze kinderen wonen in weeshuizen die speciaal opgericht zijn om toeristen te ontvangen en vermaken!

Bezoek dus nooit een weeshuis!

In Cambodja worden kinderen op grote schaal en op verschillende manieren uitgebuit. Kinderen worden verkocht aan weeshuizen om toeristen te vermaken of donaties binnen te halen. Ze worden impliciet of expliciet tot arbeid gedwongen en krijgen daarvoor vaak niet meer dan een bord rijst met vis of een klein beetje geld.

Net als in Nederland zullen ook in Cambodja officiële weeshuizen (of instanties die echt kinderen beschermen) hun faciliteiten nooit of alleen bij hoge uitzondering openstellen voor toeristen. Hetzelfde geldt voor scholen en opvangcentra. Blijf weg van plaatsen waar kinderen vrij toegankleijk zijn, terwijl dat eigenlijk niet normaal is

Een scooter huren is niet zonder risico

Voor 8 tot 12 dollar per dag kun je door heel Cambodja heen een scooter huren. Veel toeristen maken hiervan gretig gebruiken en nemen hiermee een aanzienlijk risico. Voor scooters boven de 150 cc dien je in Cambodja een geldig rijbewijs te hebben.

Wie aangehouden wordt door de politie en geen rijbewijs kan overleggen, kan hiervoor een pittige prijs betalen. Daarnaast kent men in Cambodja geen verzekeringen en zal bij ongevallen je Nederlandse verzekering niet bereid zijn kosten te vergoeden, wanneer blijkt dat je geen rijbewijs hebt, terwijl dit wel nodig is. Denk dus goed na of voor je in Cambodja op een scooter stapt.

Cambodja is een boeddhistisch land

Meer dan 90% van de bevolking in Cambodja is boeddhist. Door het hele land, van platteland tot grote steden, vind je de meest prachtige tempelcomplexen.

Allerlei gebruiken die verband houden met het boeddhisme komen tot uiting in het dagelijks leven van de Cambodjanen. Hoe men elkaar begroet, bedankt, elkaar aanspreekt en omgaat met elkaar wordt voor het overgrote deel bepaald door het boeddhisme.

Engels op het platteland kun je vergeten

In de grotere steden zijn de meeste Cambodjanen in staat zich redelijk goed verstaanbaar te maken in het Engels. Vooral jongeren en mannen vinden werk in de toeristische sector en verbeteren op die manier hun Engels.

Op het platteland is dat anders. Het onderwijs op de kleine plattelandsscholen is vaak slecht en Engelse lessen worden nauwelijks gegeven. Doordat er geen noodzaak is tot het beheersen van de Engelse taal, heeft dit voor bewoners op het platteland (uitzonderingen daargelaten) geen prioriteit.

Monniken verdienen respect

Monniken staan dichter bij God dan wie dan ook en dienen naar Cambodjaans gebruik, zonder uitzondering met respect behandeld te worden. Dames dienen voorzichtig te zijn in het omgaan met monniken. Zo is het voor een monnik niet toegestaan een vrouw aan te raken. Bij het groeten van een monnik schud je geen handen, maar voer je de hoogste sampeah uit. Hierbij vouw beide handpalmen tegen elkaar aan en hef je deze ter hoogte van je voorhoofd. terwijl je een buiging met het hoofd maakt.

Gratis WIFI is meestal beschikbaar

Door heel Cambodja kun je via je smartphone verbinding met het internet maken. Op het platteland en in jungle- of bosrijke gebieden kan de ontvangst minder goed zijn, maar in de toeristische gebieden kun je prima internetten. In de meeste guesthouses en hotels, veel restaurants en bars is gratis WIFI beschikbaar.

Helaas zijn openbare WIFI netwerken niet altijd even goed beveiligd. Dit betekend dat je tijdens het gebruik van zo’n netwerk kwetsbaar bent voor hackers. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network). Met een VPN ben je goed beschermt tegen hackers en kun je ook gebruik blijven maken van streaming sites die regionaal gebonden zijn.

Het hoogseizoen loopt van november tot maart

In deze periode wordt Cambodja overspoeld met toeristen. Populaire trekpleisters, zoals Ankor Wat en de Killing Fields is doe je er verstandig aan om er vroeg op uit te trekken en zo de topdrukte te vermijden.

In deze periode is het in Cambodja bloedheet. Drink voldoende water en zorg voor voldoende bescherming tegen de zon.

Het laagseizoen is eigenlijk zo gek nog niet

Het laagseizoen in Cambodja is tevens het regenseizoen. Dit klinkt wellicht miezerig, maar in werkelijkheid is dit een veel aangenamer klimaat dan tijdens het hoogseizoen. Ondanks dat toeristen het hele jaar door Cambodja bezoeken, is er tijdens het laagseizoen minder drukte zijn op de stranden van Sihanoukvile, het nachtleven in Phnom Penh of de tempels van Ankor Wat.

Cambodja heeft geen Nederlandse ambassade

Nederland onderhoudt goede contacten met de Cambodjaanse overheid en er zijn behoorlijk wat Nederlanders die zich voor langere tijd of permanent in Cambodja hebben gevestigd. Ondanks dat gegeven, bevindt zich geen Nederlandse ambassade in Cambodja. Heb je hulp van de ambassade nodig, dan kun je terecht op de Nederlandse ambassade in Bangkok, Cambodja.

Nederlandse ambassade Babgkok
15 Soi Ton Son Lumphini, Pathumwan Bangkok 10330

Tempels bezoeken doe je het best in de vroege ochtend

Zeker in het hoogseizoen is het overdag bloedheet en hartstikke druk. Des te vroeger je aankomt, des te meer je kunt bekijken onder normale weersomstandigheden. Veel mensen maken bij een bezoek aan bijvoorbeeld Ankor Wat gebruik van de mogelijkheid de prachtige zonsopkomst te bewonderen en vertrekken al rond een uur of vijf richting Ankor Wat.

Masseurs zijn (meestal) geen masseurs

In veel toeristische gebieden, maar vooral in Siem Reap, vind je tientallen massagesalons waar je voor een paar dollar de meest uiteenlopende soorten massages kan ondergaan. Masseurs die hier werken zijn doorgaans rond de 20 jaar, zonder specifieke opleiding of training. Zeker bij de salons waar jongens en meiden buiten zitten en toeristen aanspreken, hoef je niet op een professionele massage te rekenen.

Wil je een goede massage, zoek dan een spa of massagesalon waar niemand voor de deur je naar binnen probeert te praten.

Handen schudden doen ze niet aan

In Cambodja begroet men elkaar door het uitvoeren van een sampeah. Er zijn vijf verschillende uitvoeringen van een sampeah. Welke vorm gekozen wordt, hangt af van de persoon die men begroet.

Bij het uitvoeren van een sampeah plaatst je de handpalmen tegen elkaar aan en houd je vervolgens de handen ter hoogte van de borst, mond, neus wenkbrauwen of voorhoofd. Vervolgens maak je me het hoofd een buiging. Des te hoger het aanzien van de persoon die je groet is, des te dieper de buiging is.

Een verkeerd uitgevoerde sampeah kan voor de ontvanger beschamend zijn. Verdiep je dus goed in de uitvoering van de vijf verschillende soorten sampeahs voordat je daadwerkelijk mensen begroet middels de sampeah

Gezichtsverlies is de grootste schande

Cambodjanen zullen altijd proberen om zichzelf en anderen te behoeden voor gezichtsverlies. Bijvoorbeeld door indirecte antwoorden te geven of te liegen. Gezichtsverlies kan voortkomen uit de kleinste (en soms onbelangrijkste) dingen. Waar westerlingen graag een ja of nee horen, zullen Cambodjanen vaak met verklaringen en excuses komen of gewoon helemaal stilvallen.

Kalmte zal je redden

Net als in veel Aziatische landen wordt het verheffen van je stem als zeer asociaal ervaren. Door je stem te verheffen, zullen Cambodjanen je eerder als kierewiet ervaren dan als een serieuze gesprekspartner. Oplossingen komen in Cambodja tot stand door vooral heel veel te praten en begrip voor de ander te tonen.

Oplossingen zijn vaak gebonden aan de status van de personen die een conflict hebben. Mensen met een lagere sociale status, zullen zich meestal moeten schikken naar iemand met een hogere status.

Als farang (buitenlander) heb je overigens een behoorlijk hoge status. Zolang je kalm blijft en voorkomt dat anderen gezichtsverlies leiden, is het goed mogelijk discussies in je voordeel te beslechten.

Alles zonder prijskaartje is onderhandelbaar

In Cambodja kun je de kunst van het afdingen leren of verfijnen. Prijzen kunnen voor buitenlanders altijd omlaag, simpelweg omdat de werkelijke prijzen soms 4 of 5 keer lager liggen.

Wijzen is onbeleefd zei moeder altijd

In Cambodja wijst men er ook rustig op los, maar dan wel met de hele hand en niet met alleen de indexvinger. In Nederland zien we alleen het wijzen naar personen als zeer onbeleefd, in Cambodja is is vooral het wijzen met 1 vinger (ongeacht naar wat of wie) not-done.

Er liggen nog steeds landmijnen

Tijdens het bewind van Pol Pot heeft de Khmer Rouge duizenden landmijnen geplaatst, waarvan nog een groot aantal niet zijn opgeruimd. Kom je in bosrijke omgeving terecht, blijf dan altijd op de paden.

Je wordt gegarandeerd verliefd op Cambodja!

Op het gastvrije en zeer nederige Cambodjaanse volk, de super relaxte sfeer die je overal terugvindt, de prachtige zonsondergang of de bijzondere cultuur. Wie eenmaal Cambodja heeft bezocht, komt hier zeker nog eens terug!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

reageer